WaRnA KeTeNangan HiDup

Lilypie



faryza27
May 27th
Female
Malaysia
BaHAGIKanLaH HiDup Ku UntUk DiRI Mu
   



Time for Malaysia +0800



~~My love and me~~


Tak Ku Duga
Artist: Saiful, Feat: Misha Omar

Tak pernah ku duga satu saat jatuh cinta
Pada saat suramku menyapa di hatiku
Mungkinkah masih ada, oh cinta indah buatku
Sedangkan sepi menemaniku

Buanglah sepimu menjadi sekuntum rindu
Aku akan mengisi ruang hatimu kasih
Cinta ini buatmu
Hati ini buatmu
Di sini ada cinta buatmu

Ku cinta kamu, ku sayang kamu
Untuk selama-lamanya di hatiku

Menyayangimu...mencintaimu

Benarkah ini kasih
Kebahagiaan kita miliki
Oh....oh...

Pintaku padamu jujurlah oh ke akhirnya
Agar asmara kekal abadi dalam hati

Kekasih ku berjanji
Menemanimu nanti
Demi cinta indah ini kasih

Aku hanya mampu berdoa
Takdir ini buat kita

Menuju bahagia
Kita miliki cinta...

Kekasih ku berjanji
Menemanimu nanti
Demi cinta indah ini kasih...




Favorites

Friendster
Maybank2u
Cimb click's
Photobucket
Saga Sonic

News

Berita Harian
myMetro
The Star
Bernama
Links

Eyman Hykal
Nor Rafishah
Huda
Mastura
Laila Mazni
Wani
Pudin
Anita
MANJAKU HAPPY!!
Kak Yati Jepun
Lemongrass Perth
Mummy Qis
Doc Epul
Epull
Hariza Akmar
Nemia
CikCT
Mersik
Radin
Fandy
Syida
Aznil Haji Nawawi
Abg Ayoub
Rose
Iris Ixora
Mazani
Kak Shazura
Kak Su
Photo Albums Ayah Man
Kak Liza Masak-Masak
Kelas Make-Up

Gubahanku

Rasdiphotography

Google Groups
Uniten,COIT 2002-2008
Visit this group






If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed



Sep 9, 2009
::Pengumuman blog baru::


Salam.......

Bukan tak sayang pada mu..tetapi...function mu sangat limited..asyik putih mata tgk blog orang lain cantik macam2 ada...bole join contest mcm plak tu..maka aku teringin nak join diorg...maaf kan aku ye....aku sayang kamu...macam2 entry ada disini..
jangan risau aku tak kan buang kamu....

Jemput ke blog baru di alamat http://faryza27.blogspot.com...

terima kasih...

Posted at 02:03 am by faryza27
Comments (2)  

Aug 3, 2009
:: Amir dah 1 bulan ::

Alhamdulilah...dah 1 bulan anak mama sekarang.dah pergi cucuk..nagis la cucuk paha dia..bila masuk jarum je.pastu jarum keluar senyap sambung tido.hehe Doctor bagi ubat demam, klu dia demam terkejut kena cucuk kan..Masa timbang, Amir dah 4.5kg.lahir dulu 3.19kg..doc ckp peningkatan yang normal bagus.hehehe

Mama pun check up jugak..alhamdulilah tempat jahit dah baik dan cantik doc cakap suh barut je.mmg mama barut tapi tak kuat sangat la..takut sakit dekat tempat jahit. tp doc nasihat suh barut kuat2 tp agak2 la kan..supaya perut kembali normal.

balik bagi Amir ubat..mak aiii susah nak telan..pastu tido je dia..jaga minum tu pun minum skit2 je..sian Amir ubat tu ngantuk kot.ptg tgk tak demam, malam pun ok.Alhamdulilah risau gak klu demam..tp tido malam dia meragam..entah la nape. agak nye dah besar kot..perut ok tak kembong..pampers ok.minum dh sampai nak kuar blk.tak mau gak tido..ada rasa nak nagis suh dia tido.hehehe..lepas baca surah2 kat telinga dia..senyap n tido..jaga nk minum je.tu pun mata xbuka pun.huhuhuh first time mcm ni.

Amir rindu daddy kot.....bila la daddy nak blk tgk amir, asyik tgk dalam hp video call je.

Pagi ni dah ok..mandi minum tido..kena suh dia jaga siang2 biar senang tido malam.
ok la sampai sini dulu. layan picture bawah..

                
3 Julai 2009                                         3 Ogos 2009




    
 
      



Posted at 08:15 pm by faryza27
Comments (4)  

Jul 29, 2009
::Pengalaman bersalin::

Salam... seperti di janjikan sebelum ni, aku nak citer pengalaman bersalin..maaf la lambat update.faham2 la ye kena banyak rehat kan.lagi pun sekarang ada kat kampong di kamunting, perak. Rumah parent aku, kat sini aku pakai dial up..lambat skit la.

 

2hb july 2009 - seperti biasa aku pergi kerja...dalam pukul 10 pg aku g toilet ada cam lendir coklat, macam org first day period...relax lagi.. pastu aku g lagi toilet masih bertambah. Call kak nor (kakak aku) dia ckp tak da  ape.pastu dia call balik, kate kawan dia ada yang mcm tu.. macam cacing kepanasan aku duk kat ofis.dah la server down untuk EM development tak bole nak buat keja. Aku search la tanda2 awal bersalin..tp tak da pun tanda mcam aku ni..emm aku x rasa sakit..cam biasa je baby gerak n mengeras. Petang aku tanya kat kak Q, officemate aku, dia suh g klinik..tp aku relax lagi huhuh..klu byk ptg tu aku akan pergi..lagi pun 4 hb ni ada check up, tp aku igt nak g 3hb jumaat tu pagi..masuk keja lambat la kan..ptg johan dtg lambat skit..sempat la borak dengan kak Azlina, dia pun mengandung gak..anak ke 4.so mesti byk pengalaman..tanya dia ttg aku nye tanda dia ckp, anak dia no 2 dulu macam tu.waaa!!! cuak la aku, datang plak boss  en Nordin.. " u tak da history baby first, I nasihat u pegi check , klu tak da ape balik, la."..bertambah la cuak nye..hehehe

Kad merah mmg sedia ada dalam kereta Cuma beg hospital je tak buh lagi..ye laa aku baru 35 minggu 5hari mcm tu.dah plan bila masuk 36 minggu baru nak letak beg dalam kereta.hihihi..bila naik kereta borak2 dengan Johan, pastu aku try call Az-Azaharah, nurse tu nasihat aku datang check..dr tol sg besi  direct k bangi..sampai dah 7.30 malam..

Terus  g tempat emergence, tp aku rasa cam tak emergence pun..ehheheh..tunggu doctor pompuan datang check..scan , n check dilation..doctor tu cakap buka skit, suh g level 2 buat CTG ( cardiotopograph ) untuk check kontraksi dan jantung baby..

Selama mengandung aku tido mengiring tak bole nak telentang..aku akan penat bila telentang..bila buat CTG aku telentang..baby punya jantung tak normal..mungkin baby tak selesa aku telentang..Kebetulan O&G aku da dekat hospital, doctor Noraini datang tgk aku, bila bt CTG aku mengiring jantung baby normal..doc cam tak puas hati jantung baby macam tu, tambah plak aku punya kontraksi 15 min -10 min.doctor cakap warded, nak monitor baby punya jantung..Klu bersalin awal kandungan tak cukup 36 weeks, ada lagi 2 hari macam tu, maka doc decide bagi 2 dose untuk kuat kan jantung baby.klu baby dah 36 minggu jantung baby dah matang. Dengan sehelai sepinggang aku masuk ward malam tu jugak..blum dinner lagi lapor tau..uhuhuh tukar baju hospital, masuk air..dah la kali ke 3 baru jarum masuk..tu pun dr Noraini yang buat, nurse buat tak masuk..

Dah masuk ward, minta johan tapau makan..takut nnt bersalin so aku pesan nasi goreng USA ..hahhaha selera tetap besar..Tongue lepas makan baru johan balik rumah mandi n ambik beg datang hospital balik.. every 2 hour nurse datang buat CTG n ambik BP.

 

3hb july 2009 - pagi-pagi lagi dr Noriani dah datang bilik aku..check CTG yang diorg buat malam td. Pastu check dilation, masih blum buka..pastu aku mengadu dekat doc, kenapa aku selalu sakit peha kiri..so doc tekan2 dekat ari2.." aik kepala baby u tak da kat bawah ni, u sakit tak I tekan?"  aku jawab tak rasa ape pun..bila tekan dekat peha kiri aku sakit.. pastu doc geleng kepala, kepala baby u dah naik pegi peha kiri u ni..p kontraksi u dah makin kuat..klu baby tak turun dan kontraksi makin kuat u kena operation..sebab rahim makin mengecut tapi kepala baby tolak peha,bukan ada dekat pintu rahim..tu sbb pintu rahim aku tak buka..ok la tgh hari ni kita scan, doc cakap..tp CTG masih buat..dengan rasa sihat..hihihi aku call ofis seblum doc datang rasa nye.."saya mc, kak Mazlina warded..tp tak da ape nnt keluar la.." cewah..confident..Tongue

Lepas doc keluar, Johan ada keja skit nk blk umah n g office kejap kate nye..aku pun tak sakit kan tak pe la pegi la..suh dia bawak air zam-zam.emm duduk la berehat sesorg waa bosan je..tgh hari abg gee datang..doc suh aku monitor kontraksi tapi tak reti la..kejap keras..tp aku rasa cam keras biasa je..sbb tak sakit aku tak reti kira..huhhu pastu baby pun active je..emmm  lepas solat jumaat abg gee beli kuih n air buah..ni la benda last aku makan.hehehe..pastu dekat kul 4ptg..(Johan belum sampai lagi ok). nurse ajak aku pegi jumpa doctor nak buat scan...rasa nye sama macam sakit apendik dulu..Johan tak da masa doctor decide..sedih sangat..tp hati tu ckp bawak hp g mana je...sambil tunggu doc, nurse pegang perut aku sambil tgk jam..masa tu kontraksi dah setiap 5 min ok..

Tuhan je tau hati aku..tapi aku tak sakit..bila masuk scan..kepala baby mmg dah naik ke peha kiri..dekat ari2 dah kosong...ada bahu baby je.. " u punya kontraksi dah kuat every 5min, rahim start mengecut..kita tak bole tunggu..I tak mau ambik  risiko , nnt u bole bleeding teruk..kita operation..call ur husband datang sekarang dekat je kan." Air mata dah bertakung.." alaa saya tak nak operation.." . "nak buat cam ne klu kontraksi tak da kita bole tunggu.." kate doc, " last makan pukul berape? Makan ape?" " makan kuih pukul 3 ptg" . " ok skrang puasa jangan makan or minum ape2 dah. Pukul 6.30 ptg kita operation ye "..haaaa..aduh ada lg 2 jam lebih je..ape bole aku cakap.." yep ok".

Keluar blk doc terus call Johan, 2 kali tak angkat, sms tak jawab..pastu call lagi baru jawab..dh sedih sangat Cuma mampu ckp.." datang sekrang emergence" ..kalut dia datang bawak kereta..waktu ni mata aku dah hujan lebat dah.. call kak nor...dia ckp kejap lagi dia dtgnaik ward..nurse n bidan terus bg ubat, ubat buang air besar la..diorg je la yang memujuk aku..uhuhuhhu..pastu baru Johan sampai..terus peluk aku n nagis minta maaf.uhuhuh sedih n terharu waktu ni..tp aku dah bole terima dah..nurse dah tenangkan aku kn td.Pastu Johan solat asar n solat hajat minta semua nye berjalan lancar..

Dah dekat pukul 6 kak nor n abg shuk sampai...masa ni aku senyum je la..dlm hati duk baca doa nabi yunus dalam perut ikan...selawat semua..Kejap pastu nurse ajak pegi operation teater...Kena interview dengan pakar bius dr rose..pastu borak2 dengan bidan n seorg nurse ni..best dia ni sampai aku lupa nk sakit operation asyik buat lawak je..kena tunggu ada seorg patient ni tgh operation dr noraini punya patient ..dekat magrib baru habis..doctor decide nak solat magrib dulu..aku pun solat magrib nurse tolong...habis solat terus masuk OT  jab untuk bius dekat belakang..bius separuh badan..sakit..tp dr noraini bagi semangat n pegang tangan aku kuat..supaya aku tak gerak..klu gerak sakit la..ni alhamdulilah tak rasa sangat la..kena peluk bantal n tunduk..masa ni Johan tak bole masuk lagi..pastu baring dah start kebas separuh badan..tp rasa doc pegang kaki tp mcm sesemut je..masa ni dh pukul 8mlm..dh belah skit perut baru Johan bole masuk..dia nak tgk tapi doc tak bagi..suh duk sebelah aku je...sambil borak..baca selawat smua..Johan bagi semangat..pastu drg bunyi doctor sedut..aku tny..kate nye sedut air ketuban..hbs pastu dengar doctor noraini cakap..." Alahai saying, doctor nak cari kepala awak..nape pegang tangan doctor.." cute nye..dah buka perut pun baby gerak ngn active nye..hihhi..

8.25mlm - Masa ni air mata dh bertakung..pastu dengar bunyi skit je baby nagis..pastu berhenti kejap..waaaaaaaaaarhhhhhhh!!!!!!!!!! kuat...sampai keluar OT , mummy n papa Johan n kak nor n abg shuk yang duk tunggu kat luar..diorg ckp tu transformer dah keluar..heheh...pastu acik bidan bawak baby yang masih berdarah dah potong tali pusat la..tunjuk kat aku muka dia..rambut banyak..pastu dr ckp tunjuk jantina anak dia..walaupun tau lelaki hhihihi..Alhamdulilah semua sempurna..sempat usap kaki baby yang masih darah...dengan air mata gembira..tgk 1 nyawa yang baru keluar dari perut aku..macam tak percaya je...lepas tu pakar bius masuk ubat tido kat dlm drip.terus tido...sedar dh nak keluar OT sejuk gila sampai 3 helai selimut..naik lift masuk ward...tak leh tido..

Org pertama selain parent Johan n Kak nor n abg shuk...yang datang melawat ada la  PnMastura n suami..sempat beli hamper..tq mas..tq buat huda menyebarkan berita.. hehehe..Tak leh tido selagi tak tgk baby..minta nurse hantar baby...dh tgk tangkap gambar..dh puas baru hantar masuk nursery balik..baru la tido...

 

4hb july 2009 - pagi baby dh mandi..belajar bagi susu..tp both baby n mama tak pandai..heheh sian baby...pastu parent dr kampung datang...tp aku tak bole bangun lagi..ptg baru bole g toilet..alhamdulilah...ptg mummy n johan datang..pastu ramai gak la datang lawat.. sedara Johan, member Johan, Kak sha  n family..nonoi, rina.

 

5hb july 2009 - member Uniten datang lawat...terima kasih semua..epul, pudin, doc, boss, arbi n sape ntah seorg lagi..ehhehe Tq laa semua bawak hadiah..dh macam bilik jual hamper bilik aku..lupa la nk tangkap gambar..rugikan...hheeh..

 

6hb july 2009 - ptg keluar ward.. Terima kasih pada Dr noraini, Dr Rose,pakar bius, Dr Wan Rose, pediatrics, mak cik bidan, nurse2 semua..nurse yang ajar breast feeding.. terima kasih sabar dengan kerenah baby n mama dia yang tak reti.hehehe...nurse2 kat Az-zahrah best...terima kasih semua..

Balik rumah parent Johan, duduk 2 minggu pastu baru balik kamunting..

 

21hb july 2009-Amir Berjaya di botak...di mulakan dengan daddy potong 3 tempat pastu mak cik bidan tu lincinkan kepala Amir..senyap relax je sampai lincin kepala..sedap je dia tido..bg nyirap k ape k..senyap je..janji perut kenyang tido..heheh

 



25hb july 2009- telinga Amir..kering pastu 26 hb lagi menjadi kuning2 berkuping, klinik kanak2 ahad tutup, maka Isnin 27hb ..bawak g klinik..doctor cakap kurap susu...tp pelik selalu aku tgk kurap susu kat pipi..ni anak sendiri jadi kat telinga plak.Alhamdulilah ubat tu serasi baik dah telinga Amir..dah Hensem anak mama...

 

30hb july 2009- hari ni.. Amir semakin sihat n pipi makin tembam..dh jaga lama2 skit..klu tak tido, bangun makan berak..hehhehe berat rasa2 dekat 5kg kot..tak pe 3hb ni nak cucuk n timbang leh la tau berat Amir. Alhamdulilah baby baik buat masa ni la kan sejak lahir senang jaga...nagis nak minum, nak tukar pampers klu berak..malam jaga 2 kali..nak minum n tukar pampers...muak n muntah pun baru 2-3 kali kot..yelaa masa mengandung mama dia dh muntah byk dh...so dia kuar sihat la..hehehhe.. Cuma makan ubat je susah..berkerut muka2..pastu luah balik siap buat buih2 lagi..heheheh..


 

 Daddy yang sedih nak tinggal amir n mama kat kampung..


Amir n mama rindu sangat kat daddy....mauaaahhh..peluk cium dr mama n Amir..

we love u so much......


Ok la sampai sini dulu.


Posted at 10:28 pm by faryza27
Comments (5)  

Jul 15, 2009
::Cinta Di Hati::





Entry  Khas buat Kak norra.....

Salam...

Janji perlu dikota kan walaupun lambat...hihihi...
seperti juga watak nash yang selalu berjanji...tapi belum tahu bila akan dikotakan....tp janji nye pasti di tiba..

Alhamdulilah....fariza dah habis baca CDH...maaf dipinta buat kak norra sayang atas kelewatan membaca dan memcomen novel akak....Kerja di office banyak dan keadaan saya yg membawa seorg insan dalam perut...membuatkan saya tak sempat baca 1 novel pun yang telah saya beli masa pesta buku aritu..tapi tiap malam buku akak jadi teman saya tido..tp tak sampai 1 muka pun dah tido.
alhamdulilah keja di office sempat diselesaikan sebelum saya bersalin.sebb waktu saya bersalin keja development project baru akan bermula....tp tugasan atas nama saya sempat sy selesai kan...

setelah melahirkan baby comel Amir Adlan Pinto, hanya satu dalam otak memikir untuk mengisi masa terluang apabila baby tido..
yee buku akak CDH yang baru masuk bab 2..hihihi kejam kan saya...

tapi org tua2 pesan jangan banyak membaca dlm pantang..maka 1 minggu juga baru hbs baca buku akak..itu pun curi2 dari terlihat oleh mak mertua...

CDH....suatu novel yang penuh persoalan dan rahsia yang perlu diterjah dengan rasa ingin baca bab seterusnya..sehingga  dimarah suami sbb lambat tido malam....hahah opss ada selingan.. yee...novel ni perlu dipikirkan jalan penyudahnya sendiri oleh pembaca.
Nash seorg anak yang mempunyai sifat ayah nye...dia seorg yang mementingkan diri..tapi dia sedar diri nye mementingkan diri..dan tidak mengabaikan adik nye...walaupun hanya seorg adik angkat.Seri..seorg  yang kuat semangat, tidak berputus asa walaupun tahu abg nye sudah beristeri..najwa seorg yang tidak sabar, sepatutnye untuk menjadi isteri seperti khajidah dia perlu banyak bersabar dan tidak terlalu merendahkan diri...itu padah nye org yang tidak sabar..Tuan Abdullah patut menyedari...yang dia pernah ada anak dengan kekasih nye dahulu...dan tidak patut menyintai wanita yang mungkin anak nya..shana yang terkena padah nye..sebenarya rasa saya ...shana hanya mendambarkan kasih sayang seorg ayah yang tidak dapat dimiliki dari baba nye...

Dalam novel ni...juga ada membezakan antara Sayang dan Cinta....sayang kita rasa diperlukan dalam hidup kita bila tiada rasa amat rindu...Cinta..mahu berada selalu dengannya...cinta segala nye sehingga tidak dapat membezakan baik buruk..ada degupan jantung yang bergetar bila bertemu cinta...ni pendapat saya semata2..hiihhi :p

kesimpulan CDH..tidak membosankan..membawa pengajaran bukan sahaja pada lelaki atau ayah...tapi juga pada wanita...dan keluarga yang penuh dengan rahsia masa lalu...buat keluarga angkat...jangan sesenang hati menukar nama anak angkat..tambah anak perempuan...ni la padah nye..

Tahniah pada kak norra atas penghasilan CDH yang memang best...4.5 from 5 star..(0.5 lagi....ada kat langit...nnt malam tak berseri klu bagi smua kat akak bintang tu..)


****penyudah yang saya pikirkan...tuan abdullah dapat memiliki keluarga yang ceria kembali dengan penambah serog lagi anak kandung nya..shana dapat kasih syg seorg ayah yg didambarnya sekian lama....seri berjaya miliki hati nash...******


TQ....*(akak next novel dpt free kan...)ahaahaah x malu...:P

Next novel Meniti Maut dari En Enyman Hykal.. insyaAllah.... sorry ye en eyman..lambat baca n comment.hihihi

Posted at 06:27 pm by faryza27
Comment (1)  

Jul 11, 2009
Anak ku

Terima kasih umi huda tolong update blog..

Terima kasih pada semua sahabat yang mendoakan aku n baby selamat..

Terima kasih pada sahabat yang sempat melawat n bawak present untuk amir..tq aunty and uncle...

untuk pengalaman bersalin nnt fariza karang n update dekat blog ni ye..nak duduk2 lama2 pun tak bole sangat..sakit..operation la kate kan..
ohh pada sesiapa yang confiuse kena bersalin awal sebulan...
acctually it's was emergence case..doctor tak mau ambik risiko...so fariza terpaksa pasrah...dan ikut je la..janji baby selamat itu je ada dalam otak..last update
fariza bagitau baby dah engaged.tapi last week..35minggu..kepala baby naik ke paha kiri. contraction dah kuat..10 min...5 min..tapi tak rasa sakit..n dilation tak open..sebab kepala baby dah lari ke paha kiri. kalau tunggu lagi may be fariza akan bleeding.so kena terima la...klu baby engaged and dilation open memang akan bersalin normal.
before bersalin doctor ada bagi 2 dos untuk matangkan paru2 baby..becoz 3hb baby baru 35 wk and 6 day...

ok nnt fariza update lagi..layan picture baby comel dekat bawah ni ok..










Posted at 08:21 pm by faryza27
Comments (6)  

Jul 5, 2009
Baby of Fariza & Johan

Alhamdulillah...

Untuk makluman rakan2, all bloggers...

Fariza sudahpun selamat melahirkan seorang baby boy.
Berikut adalah details nya:

Tarikh: 03 Julai 2009 (Jumaat)
Masa : 8.25pm
Tempat : Az-Zahrah, B.B Bangi
Gender : Boy
Baby Weight : 3.19kg


Mama dan baby berada dalam keadaan yg sihat...




baru keluar OT


hari ke 2 di az zahrah...


Posted at 06:07 pm by faryza27
Comments (4)  

Jul 1, 2009
:: July dah menjelema::

Salam...

sekejap je masa berlalu dah masuk bulan 7 hari ni...
oleh itu..makin dekat la hari baby dalam perut nk keluar..
kekadang bila duk seorg macam sedih plak..ada tak org mengandung rasa cam aku ye..
1) nanti baby dah kuar...perut dah xrasa gerak2...
2) ni tak sepatutnye pikir tapi selalu terlintas..di kepala..kalau2 umur aku tak
   panjang...johan selalu marah..dia ckp xmau tgk baby besar ke...
   mmg laa nak..sebagai manusia biasa kita perlu gak beringat takdir Allah..kan.
 (***minta di jauh kan benda2 macam ni..doa kan aku selamat ye semua yang membaca entry ni...***)

takut nak pikir macam mana rasa sakit or ape nak jadi..bila bersalin nnt.

Tambahan pulak last 2 week..pergi check up..berat aku duk naik dengan jaya nye..tp badan cam x naik sangat baju ok x ketat...cuma perut je makin besar..
bila doctor scan..baby aku besar dari sepatutnya..masa tu baru 34wk, tapi berat baby 2.5kg ++ ni berat baby 36wk ok!!!...kepala baby dah masuk skit dalam tulang punggung or dah engaged.Klu ikut orang tua2 ukur 4 jari dari bawah bra tu, klu rasa kosong n lembut je 4 jari, makna nye tak lama lagi la..tunggu hari je la..sakit ari2 bawah ni usah kate la..selalu kena..tp ada sekali tu rasa sakit mcm nak period risau aku.


From baby center...35 weeks

ohh berbalik pada berat badan yg dh over tu..doctor risau aku kena kencing manis.
so dia suh buat test darah utk kencing manis.kena puasa dr kul 12 mlm sampai 8pagi.lps tu ambik darah..result 5.0 alhamdulilah..lps tu kena minum air gula.aduh manis sampai kepala..lps 2 jam kena check blk darah.aku pun nk gie pasar tani jap.turun je blum naik kereta aku dah muntah air gula td.mungkin sbb angin or aku tak tahan air gula tu naik kepala.lps 2 jam g check blk, mak aiii 11.4 bacaan gula dlm darah aku..terus nurse call doc.aku bgtau la aku muntah..doc ckp bacaan tu tak accurate.kena buat sekali lagi hari selasa..nnt doctor kasi MC.datang blk selasa..mula result 5.1 ok normal.kena minum air gula,tp aku minta yg ada perasa grape.hihihi..sedap la skit nk telah rasa cam ribena.tp tetap manis gile.kali ni 2 jam aku lepak je kat wad.takut nk g mana..nasib baik..gula tu naik kepala..rasa pening nk mual uishh nasib baik tak muntah..lps 2 jam bacaan 8.7..terlebih 0.7 wahhaha..nurse call doc, dia ckp ok.uhss lega guwe..

bila ibu mengandung ada kencing manis..nnt baby makin besar susah nk kuar dan possibility baby dapat kencing manis pun senang.doc suh aku kurang kan makan benda yg karbo..mcm nasi.kena ambik 1/3 dr biasa,lebih sayur dan lauk.maka dengan itu..aku makan sup sayur, roti, nasi skit sayur lebih..mlm x makan nasi.makan 1 roti or sup sayur je...terpaksa la diet sian baby..baby jgn makan byk2..mkn ikut time ye sayang...

waaa...kekadang rasa cam tak larat bawak badan ni berat ok...ihihiiiiiii but it's ook..bukan bawak badan je ada baby sekali kan.tak pernah aku sampai berat mcm ni..baby pun rasa dah turun banyak..kekadang bila duduk tu rasa je kat peha ni.jalan pun dah senget n slow je.hihihi

4 hb july ni ada check up..tunggu je la ape doc ckp..but sekrang kena jaga makan.ada sekali g kedai makan, minta nasi separuh ye..org tu pun terkejut..diet ke..tak la terpaksa diet la kak.hihihi



ni la baby Husna..

haa..sesapa ada baca blog umi huda sure dah tau aku ada jumpa huda..sungguh la susah nk jumpa.berape kali dah kita plan kan huda.last jumpa masa aku nye kenduri dekat putrajaya.lama tu...pudin pun sama tu last jumpa.epul n doc ada gak jumpa lps kenduri aritu.akhir nye lps juga rindu kat sahabat aku seorg ni.dah jd mak org sekarang.hihihi first time jumpa husna..seperti mana dalam picture mcm tu la dia..pipi tembam..sempat la aku cubit hihhi..tp sori ye sayang..mama fariza pegang kejap2 je...perut mama fariza dh besar..susah skit..pegang bg dia menirap atas bahu ok la.tp ada org kat dlm tu jeles kot..gerak2 je dia.hihiih.tp satu hal lagi..daddy johan yg terlebih excited nk pegang husna.husna pun gatal mcm umi dia suka kat lelaki acah je..hihiih kan huda..muahhh..
balik umah daddy johan terus bgtau mama, " ishhkk tak sabar nk pegang anak sendiri bila baby nak kuar"...kan dah ckp dia yg excited. relax..relax tak sampai sbulan pun lagi baby nk kuar.

ramai yang bertanya dah cuti ke,bila nk cuti,rasa nye aku tak cuti.bila bersalin terus cuti.keja banyak.project br nk start development.tp mana job aku dah selesai la bole di kate kan.tinggal lg 1 job aje lagi.job ni tak selesai pun sebb tak da data.tu cam susah aku nak selesaikan tu.pening...

beg baju baby n beg baju mama utk hospital dah siap..tp beg baby mcm kena check blk.rasa cam terlebih plak.sampai sini dulu ye...



*** Doa kan mama fariza dan baby selamat dan dipermudahkan masa bersalin nanti ye***
*****Terima kasih pada semua yang mendoakan kami***********

Posted at 02:52 am by faryza27
Comments (3)  

Jun 21, 2009
Selamat Hari Bapa



ABAH...

Terima Kasih, Abah
Kerana sentiasa
memberi nasihat
yang amat berguna


Terima kasih, Abah
kerana selalu
berkorban apa saja
tanpa mengira masa

Terima kasih, Abah
kerana sentiasa
di sisi keluarga

Terima kasih
yang tidak terhingga
Abah



Selamat Hari Bapa.

Posted at 05:42 pm by faryza27
Make a comment  

Jun 14, 2009
:: Nak masuk 33 minggu::

Usssshhhhhh....bosan tengok blog sendiri...uhuhhu lambat je ada update nye..
Alasan tak update :

1) banyak keja perlu diselesai kan, secepat mungkin (nnt dah bersalin tak da  susah kan sesapa)
2) Penyakit malas...uhuhu (susah nk dpt ubat)
3) Sekarang dah masuk 33 minggu, cepat penat, baby dah start turun bawah. (bila penat mama jd malas)
4) Manusia mmg sifatnye suka bagi alasan..waaa..bussshhh!!! kena kepala sendiri.Hurmph

Salam, sahabat semua ..ada ke sesapa baca blog guwe ni huuhuhu..

Hari ni masuk minggu ke 33, maka lagi 49 hari lagi sebulan lebih la tu..uhuhuh
Untuk tupperware punya trip aku dengan johan dapat pegi bali bulan july ni..waaa bole honey moon kan.tapi ape kan daya..ada 'orang baru' nak datang..flight pun confirm tak bagi aku naik.sedangkan balik kampung aritu pun smua orang ingat aku tunggu hari nk bersalin..bila diorg tanya due aku ckp la 3.8.09..."laa lambat lg dekat 2 bulan..tp dh macam xlarat je aku tgk hang ni..klu aku tak bangun dh klu baring..."
tu salah satu ayat dari mak sedara aku.besar perut dah macam nak bersalin kate diorg.



Picture terbaru..

Tapi yang best nye balik kampung n pegi mana2, aku dapat layanan 1st class gitu.hhihii..syok nye..mengandung.dalam syok2 pun ada la jugak rasa insaf, cos dah dapat rasa mcm mana mak mengandungkan aku dulu.tido tak cukup, cram la.. kekadang sakit belakang.banyak mengajar erti kesabaran..belum rasa sakit bersalin lagi..tak mau pikir lagi..tgu je masanye tiba, pastu "get set go".

Balik kampung hari tu pegi kenduri kawan baik aku masa sek tek kerian, kenduri Rosela.Malam2 selalu datang katil aku n e-kin, suh tarik katil tido sama...sekarang dah tido ngn suami..hihihi



Rosela n Herry


pastu g kenduri kawin kawan sek men bukit jana, Maya best student PMR 99. tak sangka sebenarnya keja 1 bangunan je kat dayabumi ni.tp dia keja dengan petronas.

kenduri ke 3, kawan Uniten dekat butterworth. Nurul hidayah, maaf tak dapat hadir...mmg nak pegi, tp memandang kan baru sampai dari KL pukul 11 pastu pegi 2 kenduri je blk dah pukul 3.30ptg, nk g butterworth 1 jam..nnt sampai kenduri dah hbs pulak..maaf ye...

Ahad nye kenduri, anak sepupu aku..Fairuz umur sebaya dengan aku masa sekolah pernah gak la 1 kelas dengan dia.tp dia kira pangkat anak buah aku la...ihhii...
aku rasa seronok g kenduri ni,sebab nye smua sedara-mara aku dapat jumpa, yelaa masa aku kenduri aritu tak sempat nk borak ape, jumpa salam2 je..pengantin la kate kan.pastu sekarang kan mengandung..hiihi dapat 1st class nye layanan.
tu lg syok.ckp je nk mkn ape sure dapat...pastu dapat tau ada 3 sepupu aku pun mengandung gak...tapi semua due lps aku la..ada 1 akak sepupu br bersalin bulan may aritu..baby boy..kira nye ada 5 org la tahun ni.waa banyak2.



Welcome to the Zoo


Malam nye plak Arisya nak g Night Safari...menarik..walaupun x larat aku nk g gak..lagipun kaknor kena bawak aku..wajib..ahahahah sebab Ic aku alamat taiping, bole dapat 20% diskaun.tambah pulak naik train je keliling zoo tu..relax laa..hihihi yeyoolaa...sampai je..mak aii punya ramai manusia..dah beli tiket kejap je, beratur nak naik train punya la ramai..ada la dekat 45min berdiri...kat zoo tak da layanan khas utk ibu mengandung la..ahahahah...lama gak tak g Zoo taiping ni...waaa banyak perkembangan...bangga jap jati anak jati Taiping.



Nampak ada diskaun 20%.hihihi



Walaupun malam, kat taiping panas dah la tu ramai manusia..
tengah Q nk naik train



Ishk3 muka berpeluh..naik gak train hiihhi let go to the zoo..

Pagi2 Isnin pulak bangun awal ikut kak nor,abg shuk n abah g Kuala sepetang..beli ikan..dalam hati dok berdoa..ada la ikan terubuk tempatan yg fresh.Sampai je lapor ada plak makcik jual apam manis, baru masak..3 keping rm1. selalu org india yang jual.ni org melayu..lama dah tak makan dulu pegi sekolah mesti beli..berape posen je sekeping..tapi sedap la mak cik tu buat.tak sampai 5 min habis aku mkn..hiihih tgk2 ada laa ikan terubuk fresh plak tu..ada 2 kedai plak tu..pastu terus grab 2 ekor..laa tak sampai pun 2 kilo 2 ekor tu..sedap nye...mak buat sambal sumbat dalam ikan tu pastu aku n johan panggang guna arang lagi, ikan pari pun ada
untuk abg shuk n johan org tak reti makan ikan terubuk sbb banyak tulang.hihihi
mmg aku x usik lain dah..sambal tu gaul ngn nasi makan ngn ikan terubuk..ikan baru manis nye..enak sekali..tp sori la..tak sempat snap..ikan dh hbs.waahahahah..klu tak lagi korang terliur :P

29hb hari tu aku dah start check up dekat az zahrah bangi dengan doctor noraini..mmg betul cakap kak sha..dr noraini mmg best nice person..senang berurusan dengan dia..minggu ni second check up dengan dia.tak sabar nak g..nak tgk baby..cam ne sbb rasa baby dah turun skit n bertambah berat..gerakkan masih kuat n aktif..tapi tu la..skarang dah start byk rasa Braxton Hicks.uhuhuh
nak tau gak ape nasihat doctor kan..this week kena second jab la.....harap2 semua darah, urine,BP semua ok..
Doa2 kan la ye...

sampai sini dulu..

Posted at 08:36 pm by faryza27
Comments (4)  

May 26, 2009
::Happy birhtday to Me::


picture dari HR Pos Msia


Allahamduliah di beri kesempatan untuk bernafas pada usia ini..Terima Kasih Ya Allah..

Klu dulu masa time belajar kat U malam2 hp berbunyi sms je..malam td ada la jugak, dari 2 sahabat dan yong dan acik...Suami bagi bisikan dan kiss...waaa bergetar jiwa..nikmat jadi isteri..dulu dpt wish dlm hp je masa jd gf..hihiihhi

Bangun pagi, baby gerak, lepas mandi duduk mengeraskan diri, sakit tegang perut,sampai pinggang pun sakit..nk iron baju pun tak larat..sakit ulu hati pun sama.  duduk 45 darjah dekat 20 min br ok.siap pegi sidai kain.sakit balik..dah niat hari ni nk belanja member ofis nasi lemak 50 sen..



comel kan tapi tengok bawah


macam2 ada lengkap nasi lemak..sedap

Topik pagi Era hari ni tetang hadiah istemewa yang pernah dapat.. waa rasa terpanggil dengan topik ni,yelaa kebetulan plak tu besday aku ari ni kan...hiihi punya la call tak dapat, pastu johan cakap sms aje la..

sms pertama: Sepah salam,saya fariza, hari ni, hari lahir saya, hadiah paling istemewa tahun ni saya akan mendapat cayaha mata pertama lagi 2 bulan, harap dia lahir 27.7, suami saya 27.10..hiihhih
sms reply dari mamat-sepah: wahhhhh tahniah lerrrrr..AMP
sms kedua: terima kasih mamat, shamira hang budak sek tek kerian sama la dengan aku.hihii
sms reply dari shamira:oh...eh..saper ni eh..laki ke pompuan..heehheeh.AMP
sms ketiga: untuk shamira,aku fariza budak pkm, tahniah la dah jadi artis.ramai member teknik undi ko, lagi pun korang mmg best pun.hehehe

lepas tu ada no tak dikenali call, rupa2 nye si Shamira, masa tgk muka dia kat tv mmg ingat sangat la..tp agak pelik sbb dlm kelas senyap, masuk tv raja lawak plak tu..huuhuu..macam xcaya je..waa dah jejak sahabat sekejap...hihih..


lepas je habis borak dengan shamira, aku pun dengan senyum melangkap ke setiap meja membawa nasi lemak...dengan bos2 sekali aku kasi..sakit masih sakit..tp happy dapat kongsi besday dengan ramai orang.hihihihi Terima kasih abang tolong belikan nasi lemak.

Akhirnya...semalam siap jugak keja mencabar aku dekat 2 bulan jugak nak siapkan..hari2 balik otak penat je...hari ni sekajap aku curi masa..lagi pun sakit ni x hilang lagi..banyak keja lagi yang bertimbun ni haa..uhuhuh




DAh minggu ke 30 aku membawa baby dalam perut ni ada lagi 10 minggu atau kurang je..uuhhu kejap je.."baby lahir la 27.7.2009 tau, leh sama tarikh haribulan dengan mama and daddy."

Semoga Hari lahir pada tahun ni, membawa rezeki kepada bakal anak yang akan lahir,dapat meneruskan kehidupan dengan baik,membanyakkan ibadah..dan diberkati Allah hendakNya.Amin..

Terima kasih pada semua member2 dan adik beradik yang ingat besday aku hari ni..muahhh..to all.

To kak yati dekat Jepun tahniah dapat baby boy, baby SN ni lambat la 1 hari leh sama ngn aunty punya besday..hihihi








Posted at 08:24 pm by faryza27
Comments (8)  

Next Page